Reisverslag Vietnam 2015.

16 september

Vandaag was ik vrij om mijn koffer in te pakken. Dat is zonder problemen gelukt.

17 september

Na mijn ontbijt met de trein naar Schiphol. Even in de rij voor de inchecken. Veiligheidscontrole ging snel, voor paspoorten met ingebouwde chip aparte zelfservice doorgangen. Daarna de Starbucks opzoeken waar we met het gezelschap afgesproken hadden. Bij de gate kwam de hele groep bij elkaar en zagen we de reisleider al.

Goede vlucht naar Hong Kong.

18 september

De aansluitende vlucht naar Hanoi was vertraagd. In plaats van 08:40 vertrokken we om 11:00 uur. In Hanoi op de nieuwe luchthaven geland. Daar geen gedoe met formulieren. Achter de douane werden we opgevangen door de plaatselijke gids. Vlotte rit naar het eerste hotel, waar we een welkomstdrankje kregen. Even opfrissen, omkleden en daarna met een gedeelte van de groep een rondje gelopen. Bij een meer midden in de stad kwamen we een fotomodel tegen.

Om 17:00 uur verzamelen voor een rondrit in riksja’s van een uur.

We zagen veel activiteit op straat.

Daarna een welkom diner in een restaurant. Via een markt, waar ik 3 polo's gekocht heb omdat ik alleen dingen met lange mouwen had ingepakt, terug naar het hotel.

19 september

Door naar het tweede hotel. Onderweg een tussenstop bij een marktje langs de weg. Hier hadden we een mooi uitzicht.

Vlak bij het hotel een volgende tussenstop waar we vast naar het hotel konden kijken.

Het ligt vlak voor het meer aan de linkerkant.
Hier bleven we twee nachten en moesten de kamer delen. We kwamen aan voor de lunch. Om 15:00 verzamelen voor fietstocht van 2 uur, met een tussenstop om wat te drinken.

Na deze fietstocht hebben we even in het zwembad gehangen. Om 19:00 te voet, over slecht verlichte wegen, naar een restaurant voor diner en aansluitend een zang- en dansvoorstelling.

Terug in het hotel nog een pilsje. We moesten even wachten tot het donker werd in de kamer. Bij het bovenlicht van de kamerdeur hing een lamp in de gang.

20 september.

Om 6:30 uur werden we gewekt. Na het ontbijt om 8:00 de bus in voor een rit van 40 kilometer. In het andere plaatsje hebben we kort een markt bezocht waar onder andere huisvlijt verkocht werd.

Ruim voor de lunch waren we terug in het hotel. Na de lunch tot 14:30 rust en daarna een tocht door grotten tegen over het hotel.

Ik kreeg last van knie en de route was niet 100% vlak. Daarom heb ik afgehaakt. Vanaf 15:30 een wandeling door de rijstvelden met regelmatig de volle zon op onze pet.

Door de hoge luchtvochtigheid kregen we een mooie regenboog te zien.

Rond 17:00 uur terug in het hotel en gelijk het zwembad in. Vandaag het diner in het hotel. We waren vrij laat klaar met eten en zijn met de hele groep aan de borrel gegaan. Halverwege de nacht ben ik het bed uit gegaan om het licht in de gang uit te doen.

21 september

Deze morgen konden we uitslapen. Ik ben er om 08:15 uit gekomen en rustig mijn ochtend ritueel afgewerkt. Om 09:45 heb ik mijn kamergenoot gewekt, want tot 10:00 was de officiële ontbijt tijd. Na dit ontbijt met een paar mensen aan de wandel. Onderweg kwamen we een paar reisgenoten tegen die melden dat er voor de markt een toegangsprijs betaald moest worden. Daarom zijn we alleen naar een ereveld geweest.

Via het hotel naar het dorpje achter het hotel waar de dames van ons koppeltje inkopen gedaan hebben. Na deze aankopen een colaatje gedronken, voor we naar het hotel terug gingen.

Vervolgens met de gehele groep weer dit dorpje in voor de lunch. Na de lunch spullen verzamelen en de bus in terug naar Hanoi. Daar kwamen we in de spits aan.

Zelfde hotel maar voor enkelen, waar onder ik, een andere kamer. Het diner hebben we het de hele groep gehouden. Als hoofdgerecht moesten we ingrediënten verzamelen in een loempiavel. Tijdens het eten braak er noodweer los. Na het eten zijn met ruim de helft van de groep een café ingedoken wat we droog bereikt hebben. Toen ik eerder als de rest naar huis ging was het redelijk te doen, de anderen zijn als verzopen katten in het hotel aangekomen.

22 september

Vandaag om 09:00 uur de bus in voor een stadsrondrit met een bezoek aan het voormalig regeringscomplex van Hoi Chi Min. Dit bleek gesloten, maar de tuin was wel open. Vervolgens een bezoek aan een tempel waar de gevolgen van de stortbui nog te zien waren.

Daarna een bezoek aan het Etymologisch museum, waar veel te zien is over de totaal 54 etnische groepen in Vietnam.

Terug bij het hotel werden we los gelaten om zelfstandig de tijd te vullen tot 15:45 uur. Ik heb deze periode, samen met 3 reisgenoten, gevuld met de lunch en een wandeling rond een meer.

Op de afgesproken tijd stond iedereen voor het waterpoppen theater. Vergelijkbaar met marionetten, maar de spelers staan in het water en bedienen de poppen via stokken onder water.

Na de voorstelling met een groot gedeelte van de groep wat gaan drinken en aansluitend eten. Na het diner terug naar het hotel. We hebben ondertussen geleerd hoe je in Vietnam de straat oversteekt. Langzaam doorlopen en kijken naar het verkeer dat je kruist. Hoe groter de groep, hoe makkelijker het gaat.

23 september.

Na het ontbijt in de bus, met een kleine reistas voor twee nachten. onderweg een tussenstop bij een complex waar mensen met een beperking werken. Diverse ambachten worden hier uitgevoerd. Waaronder beeldhouden en borduren.

Eerst naar Halong Bay voor een nacht aan boord. We werden met twee tenders opgehaald aan de wal. En er waren twee boten voor ons beschikbaar met elk 9 hutten. Een gedeelte van de groep moest een hut delen, ik had een eigen hut, waar de airco niet werkte. Eenmaal aan boord begonnen we met de lunch. De middag werd besteed met het genieten van het uitzicht, zwemmen en naar een uitzicht punt klimmen.

Ik van aan boord gebleven en heb me laten masseren. De masseuse was een slanke vrouw met sterke handen.

Het deed af en toe pijn. Na het eten rustig aan dek zitten en keuvelen. Toen ik naar bed ging bleek de airco wel te werken, blijkbaar een hoofdschakelaar die pas in de loop van de avond omgezet is.

24 september.

Voor de liefhebbers was er de mogelijkheid om te kanoën. Ook deze ochtend ben ik aan boord gebleven.
Na de brunch zijn we langs een drijvend vissers dorp gevaren.

Doorvaren naar de haven en van boord om terug te rijden naar Hanoi. Hier onderdelen verzamelen voor het ontbijt van de volgende dag in de trein. Dit was even zoeken, maar uiteindelijk in een klein zaakje gevulde broodjes en cola gevonden. We hadden afgesproken in de lobby van het hotel waar we eerder geslapen hadden. Daarna met de hele groep een snel diner en naar het station voor de nachttrein naar Hué. Hier hadden we op een bed na een hele wagon tot onze beschikking. Vooraan in de trein was de restauratie waar we met een paar mensen een paar biertjes weggewerkt hebben.

25 september

In Hué stond een verse bus klaar voor een rit naar Hoi An. We zijn de dag begonnen met een stadsrondrit waarmee we langs de verboden stad kwamen.

We hebben een uitgebreide lunch gebruikt in het centrum van Hué. Vlak voor Danang zijn we over de oude pas gereden waar we een korte stop hadden. Danang is de derde stad en de belangrijkste haven van midden van Vietnam.

In Hoi An heb ik een kamer op de bovenste verdieping en kan tegen de pannen aankijken. Deze zijn gedecoreerd aan de onderzijde. Via een kleermaker zijn we naar het autoloze centrum gelopen waar de groep uit een viel. Met een klein gedeelte ben ik wat wezen eten waarna we een rondje gingen lopen. Hierbij kwamen we een ander gedeelte van ons gezelschap tegen. Een groot gedeelte was deze ploeg is wat gaan drinken, ik ben met de reisleider en een ander lid terug gegaan naar het hotel. In Hoi An wordt alles in gereedheid gebracht voor het volle maan festival van 27 september. We hebben diverse draken zie dansen.

Dat pikken we mooi mee.

26 september.

Vanmorgen om half 9 verzamelen voor een fietstocht door de omgeving van Hij An. We zijn door de groentetuin van de stad gereden waar we kennis hebben gemaakt met een oud boeren paar.

Na anderhalf uur een stop om wat te drinken en aansluitend met een boot terug naar de stad. De middag was vrij te besteden wat voor mij betekende winkelen met een man en vier vrouwen. Na het winkelen terug naar het hotel en even dobberen in het zwembad.

27 september.

Vanmorgen met de bus naar My Son. Hier hebben we de restanten van Cham tempels bezocht. Het is begin twintigste eeuw door de Fransen gevonden en gefotografeerd. In de oorlog tussen Noord en Zuid Vietnam was dit een basis van de Vietcong. Daar hebben de Amerikanen het gebombardeerd. Dankzij de Franse foto's in herstel mogelijk door UNESCO. Eerst kregen we een optreden van soms niet zo enthousiaste dansers.

Enkele van de tempels zijn nog in redelijk conditie, andere liggen in puin.

Vanmiddag weer met dezelfde dames, maar een andere heer het centrum in voor lunch en wat shoppen. Ook hebben we enkele historische gebouwen bezocht, waaronder de Japanse brug.

Met ongeveer de helft van de groep hebben we het diner genuttigd. Met een korte nacht voor de boeg ben ik na het eten direct naar het hotel terug gegaan.

28 september.

Om 07:00 vertrek naar de luchthaven van Danang. We waren mooi op tijd om in te checken en door de controle te gaan. Na een kop koffie naar de gate waar het boarden op tijd begon. Uiteindelijk zijn we met een uur vertraging vertrokken nadat we flesje water hadden gekregen. Verder geen verzorging aan boord voor een vlucht van 1 uur. Bij Saigon eerst de lunch en aansluitend een bezoek aan het tunnel complex gegraven door de Vietcong. Verschillende ondergrondse ruimtes zijn bovengronds nagebouwd om een indruk te geven wat er allemaal uitgegraven is.

Het was mogelijk om door 20 meter tunnel te kruipen. Hier heb ik voor bedankt. Vervolgens naar het hotel in de stad waar ook weer veel scooters rond rijden. 's Avonds zijn de het bijna de hele groep naar een markt gelopen vlak bij het hotel. Hier waren ook enkele straat restaurants. Volgens de reisleider kan je daar goed en goedkoop eten. Dat bleek inderdaad het geval. Na het eten hebben we een rondje door de stad gelopen. Uiteindelijk tegen over het hotel nog een drankje genomen.

29 september.

In ons hotel zal nog een groep van FOX. Met vandaag dezelfde excursies als wij. Om elkaar niet in de weg te lopen zijn wij om 07:45 vertrokken en zij om 08:15. Met de bus naar de Mekong delta waar we in de boot gingen. Als eerste kwamen we langs een drijvende markt. De schippers verkopen meestal maar een product, waarvan ze er een in de mast hijsen.

Halverwege de boottocht een stop met diverse demonstraties voor het maken van etenswaren zoals gepofte reis en vellen voor loempia’s. Bij een volgende stop moesten we zelf loempia’s maken die vervolgens voor ons gefrituurd werden. Hiernaast kregen we olifantsoorvis en groente om zelf freshrolls te maken. Uiteindelijk was het een uitgebreide lunch. Na het eten terug in de boot en even later een stop voor verse kokos sap. Even later overstap per 3 personen in kleine bootjes voor een tochtje door smalle kanaaltjes.

Na een klein uurtje in bus aankomst bij het hotel in Can Tho. `s Avonds gezamenlijk diner en bij tijds naar bed.

30 september

Nog voor het ontbijt een excursie naar een drijvende markt.

Terug in het hotel eten en om 09:00 uur vertrek. Na twintig minuten melde een reisgenoot dat hij wat gemaakte kleding op de kamer had laten hangen. Dus een ongeplande tussenstop om hotel te bellen. De kleding werd op een scooter na gebracht. Binnen de stadsgrenzen van Saigon hebben we geluncht in meerdere tenten. Een vrij grote groep ging een tent in die deze drukte eigenlijk niet aan kon. Met twee reisgenoten ben ik wezen eten in een Macdonalds kopie. Eens maar nooit meer. Na de lunch een stadsrondrit, beginnend bij het herinnerings museum over de Amerikaanse oorlog.

Later waren we helaas te laat bij de lokale Katholieke kerk. Er naast staat het postkantoor, gebouwd in de Franse tijd. In de centrale hal hangt een prominent portret van Ho Chi Min.

Voor de afgesproken tijd zaten we op het bordes en deden gek als is iemand een foto maakte. Dit zorgde voor veel aandacht en meer foto's soms met andere toeristen. Met de bus naar het hotel. Om 18:30 lopend naar een roof top restaurant voor een aperitief, verder lopend naar een restaurant voor het afsluitende diner. Tot slot nog een slaapmutsje bij een brauhaus. Tegen 23:00 uur was ik terug in het hotel.

1 oktober.

In de. morgen met 9 personen wat markten bezocht en naar 49ste verdieping van een kantoortoren voor een schitterend uitzicht over Ho Chi Min Stad.

Vervolgens lunchen en terug naar het hotel. Onderweg naar het hotel zagen we iemand een uiltje knappen op zijn scooter.

In het hotel hebben we warmere kleren aangetrokken om vast rekening te houden met de temperaturen in Nederland. Met de bus vlot naar het vliegveld en direct inchecken. Met vertraging vertrokken naar Hong Kong. Daar hadden we nog een uur om over te stappen, wat gelukt is.

2 oktober

De vlucht naar Schiphol vertrok ook met een uur vertraging. Een van de bemanningsleden had niet de juiste papieren. Eenmaal boven Europa kregen we te horen dat Schiphol dicht zat door mist, dus uitwijken naar Frankfurt. Hier hebben we ruim een uur gestaan, er moest ook bijgetankt worden, om Schiphol te kunnen halen. Al met al 5 uur later op Schiphol aangekomen. Paspoortcontrole en bagage claim gingen snel. Ik kon bij de douane direct doorlopen. Met de reisleider werd wel een praatje gestart toen ik langs liep. Eenmaal langs het spoor moest ik nog 20 minuten wachten op mijn trein naar Hoorn. Bij de NS voor mij geen vertraging.